Aktywność, ekologia i tradycja
2017-07-03
W dniach od 19 do 20 czerwca uczniowie klasy VA i VB przebywali na biwaku w Oćwiece.
Po przyjeździe zostali zakwaterowani w pokojach, po czym aktywnie korzystali z boisk i placu zabaw umieszczonych na terenie ośrodka wypoczynkowego. Po obiedzie odbył się kilkukilometrowy rajd pieszy, podczas którego miejscowy leśniczy oprowadził uczestników po rezerwacie doliny rzeki Gąsawki. Po powrocie rozpalone zostało ognisko. W czasie ogniska, uczniowie posilając się kiełbaskami, wysłuchali kilku pałuckich legend opowiedzianych przez miejscowego bajarza. Wieczorem zorganizowana została dyskoteka. Następnego dnia po śniadaniu odbyły się warsztaty pieczenia chleba, w czasie których w dowcipny i bardzo ciekawy sposób przedstawiona została historia i technologia produkcji pieczywa. Każdy mógł stworzyć swój własny chlebek. Kiedy chleby się piekły, uczniowie ubijali śmietanę wytwarzając smaczne masełko. Świeże pieczywo i naturalne masło było pyszną kolacją.Powrót do Janowca nastąpił o godzinie 14.00.
Uczestnikami opiekowali się wychowawcy: pani Karolina Szybczyńska i pan Jakub Meissner, w czym dzielnie ich wspierał pan Adam Lubawy.
Tekst: Jakub Meissner